De Portugese keuken is divers en in elke regio van Portugal vind je authentieke gerechten typerend voor die streek. De regionale gerechten bestaan uit vlees, vis en schaal-en schelpdieren. De bereiding gebeurt met olijfolie en knoflook, en afgekruid met rozemarijn, laurier en koriander. Daarbij eten de Portugezen het liefst rijst, iets dat ze van hun historische reizen uit het Oosten hebben leren kennen. Het eten wordt vaak gecombineerd met de heerlijke Port of andere plaatselijke wijnen.
SOEPEN = sopa
Portugese maaltijden beginnen vrijwel altijd met soep. De bekendste soep is de Caldo Verde, een soep van aardappelpuree en groene kool met stukjes gerookte worst. Daarnaast is de broodsoep of 'açordas' gekend die overal op de menukaart voorkomt. In het zuiden eten ze meer gaspacho, een soep met tomaten die ijskoud geserveerd wordt.
Soep | Ingrediënten | Regio |
---|---|---|
Caldo verde | Soep op basis van kool en chorizo worst | Noord-Portugal - Minho |
Gaspacho à alentejana | Koude soep met knoflook, olie, azijn, tomaten, brood, oregano, groene paprika en komkommer | Midden en Zuid-Portugal |
Acorda alentejana | Soep met brood, eieren, olie, knoflook, koriander | Midden en Zuid-Portugal |
Canja | Kippenbouillon met rijst en ingewanden | Zuid-Portugal |
Caldeirada | Vissoep | Portugal |
Hoofdgerechten
Vele hoofdgerechten zijn gemaakt met vis mede door hun maritieme geschiedenis. Het volksgerecht bij uitstek is dan ook een visgerecht: de bacalhau (kabeljauw). In Nazaré vindt je de gedroogde vis op het strand en kan je die vers kopen. Naast visgerechten eten de Portugezen graag varkensvlees. Deze wordt op verscheidenen manieren bereidt waardoor er vele variaties bestaan. De meest gekende is carne de porco à Alentejana, een typisch gerecht uit de Alentejo. Rundsvlees wordt ook gegeten en dan vaak als biefstuk, de bife a cavalo(steak met een gebakken ei) is een aanrader.
Hoofdgerecht | Ingrediënten | Regio |
---|---|---|
Bacalhau | Gezouten, gedroogde kabeljauw uit Noorwegen of Canada | Portugal |
Com broa | Verse vis gebakken in korst van maisbrood | Noord-Portugal |
Cozido à Portuguesa | Winterstoofpot van rundvlees, worst, groente | Noord-Portugal |
Cataplana-pan | Soorten vis, in witte wijn, knoflook en kruiden | Portugal |
Trutas com presunto | Rivierforel gewikkeld in ham en goudgebakken in spekvet | Noord-Portugal |
Frango à piri-piri/Frango no churasco | Geroosterde kip met pepers Kip van de barbecue | Midden-Portugal |
Caldeirada de peixe | Stoofpot van vis, schelpdieren, aardappelentomaten en pepers | Midden-Portugal |
Favas à Portuguesa | Tuinbonen met bloedworst en varkenscarbonade | Midden-Portugal |
Feijoada | Stoofpot met bonen, rookvlees, paprikagekuid | Midden-Portugal |
Porco à alentejana | Varkensvlees en mossels | Portugal - Alentejo |
Tripas à moda do Porto | Worst van kop en oren van varken | Noord-Portugal |
Bife à portuguesa | Biefstuk met plakjes bacon | Portugal |
Arroz de mariscos | Rijst met schaal-en schelpdieren | Portugal |
Bifana | Dunne lapjes steak gegrild | Lissabon |
Desserts
In Portugal kan je lekkere taarten eten als dessert. Het meest gekende dessert is de Pasteis de Belém die je kan eten in de bakkerij van Belém, te Lissabon. In het Zuiden van Portugal worden veel desserts gemaakt met vijgen en amandelen.
Dessert | Ingrediënten | Regio |
---|---|---|
Pasteis de Belém | Gebakje geserveerd met kaneel | Lissabon/Belém |
Arroz doce | Rijstpudding met citroenschil en kaneelstrepen | Midden-Portugal |
Toucinho do céu | Amandeltaart | Noord-Portugal |
Morgado de figo | Cake van vijgen, amandelen, suiker, chocolade, kaneel en anijs | Portugal |