Portugese Gerechten

Maak kennis met de Portugese Keuken!

De Portugese keuken is divers en in elke regio van Portugal vind je authentieke gerechten typerend voor die streek. De regionale gerechten bestaan uit vlees, vis en schaal-en schelpdieren. De bereiding gebeurt met olijfolie en knoflook, en afgekruid met rozemarijn, laurier en koriander. Daarbij eten de Portugezen het liefst rijst, iets dat ze van hun historische reizen uit het Oosten hebben leren kennen. Het eten wordt vaak gecombineerd met de heerlijke Port of andere plaatselijke wijnen.


SOEPEN = sopa

Portugese maaltijden beginnen vrijwel altijd met soep. De bekendste soep is de Caldo Verde, een soep van aardappelpuree en groene kool met stukjes gerookte worst. Daarnaast is de broodsoep of 'açordas' gekend die overal op de menukaart voorkomt. In het zuiden eten ze meer gaspacho, een soep met tomaten die ijskoud geserveerd wordt.

Soep Ingrediënten Regio
Caldo verde Soep op basis van kool en chorizo worst Noord-Portugal - Minho
Gaspacho à alentejana Koude soep met knoflook, olie, azijn, tomaten, brood, oregano, groene paprika en komkommer Midden en Zuid-Portugal
Acorda alentejana Soep met brood, eieren, olie, knoflook, koriander Midden en Zuid-Portugal
Canja Kippenbouillon met rijst en ingewanden Zuid-Portugal
Caldeirada Vissoep Portugal

Hoofdgerechten

Vele hoofdgerechten zijn gemaakt met vis mede door hun maritieme geschiedenis. Het volksgerecht bij uitstek is dan ook een visgerecht: de bacalhau (kabeljauw). In Nazaré vindt je de gedroogde vis op het strand en kan je die vers kopen. Naast visgerechten eten de Portugezen graag varkensvlees. Deze wordt op verscheidenen manieren bereidt waardoor er vele variaties bestaan. De meest gekende is carne de porco à Alentejana, een typisch gerecht uit de Alentejo. Rundsvlees wordt ook gegeten en dan vaak als biefstuk, de bife a cavalo(steak met een gebakken ei) is een aanrader.

Hoofdgerecht Ingrediënten Regio
Bacalhau Gezouten, gedroogde kabeljauw uit Noorwegen of Canada Portugal
Com broa Verse vis gebakken in korst van maisbrood Noord-Portugal
Cozido à Portuguesa Winterstoofpot van rundvlees, worst, groente Noord-Portugal
Cataplana-pan Soorten vis, in witte wijn, knoflook en kruiden Portugal
Trutas com presunto Rivierforel gewikkeld in ham en goudgebakken in spekvet Noord-Portugal
Frango à piri-piri/Frango no churasco Geroosterde kip met pepers Kip van de barbecue Midden-Portugal
Caldeirada de peixe Stoofpot van vis, schelpdieren, aardappelentomaten en pepers Midden-Portugal
Favas à Portuguesa Tuinbonen met bloedworst en varkenscarbonade Midden-Portugal
Feijoada Stoofpot met bonen, rookvlees, paprikagekuid Midden-Portugal
Porco à alentejana Varkensvlees en mossels Portugal - Alentejo
Tripas à moda do Porto Worst van kop en oren van varken Noord-Portugal
Bife à portuguesa Biefstuk met plakjes bacon Portugal
Arroz de mariscos Rijst met schaal-en schelpdieren Portugal
Bifana Dunne lapjes steak gegrild Lissabon

Desserts

In Portugal kan je lekkere taarten eten als dessert. Het meest gekende dessert is de Pasteis de Belém die je kan eten in de bakkerij van Belém, te Lissabon. In het Zuiden van Portugal worden veel desserts gemaakt met vijgen en amandelen.

Dessert Ingrediënten Regio
Pasteis de Belém Gebakje geserveerd met kaneel Lissabon/Belém
Arroz doce Rijstpudding met citroenschil en kaneelstrepen Midden-Portugal
Toucinho do céu Amandeltaart Noord-Portugal
Morgado de figo Cake van vijgen, amandelen, suiker, chocolade, kaneel en anijs Portugal

Zichtbaar

Wachtwoord vergeten?

Close