Portugese Kunst

Portugese Kunst - Bron: Vadim Petrakov/Shutterstock.com

Portugese Kunst - Bron: Vadim Petrakov/Shutterstock.com

Portugal is actief op allerlei kunstgebieden. De meest bekende Portugese kunstvormen zijn de keramiek, het borduurwerk en de fadokunst.

De keramiekkunst vind je terug in de bekende Azulejos, de handbeschilderde antieke geglazuurde tegels, zijn overal zichtbaar in Portugal. Voor topkwaliteit is nog steeds de oudste keramiekfabriek ‘Vista Alegra Atlantis’ de beste. Replica’s vind je overal terug in musea zoals bijvoorbeeld het Museu Nacional do Azulejos. Voor mooie zwarte aardewerk bezoek je beter Viseu. Mooie figuren in keramiek kan je vinden in het stadje Barcelos. São Pedro do Corval in Alentejo zijn dan weer gekend voor handbeschilderde kleurige borden en potten met bloemmotieven en landleven. In de Algarve is vooral ‘Porches Pottery’ beroemd voor borden en potten met oude Iberische vormen. Tevens is Estremoz, een authentiek stadje, zeker een bezoek waard voor de traditionele ‘boneco’ (kleipop).

Naast keramiek zijn Portugezen gekend van hun handgemaakte borduurwerk en fijne kant. Viano do Castelo in de provincie Minho zijn gekend voor hun geborduurde sjaals, geborduurde minnaarszakdoek ‘lençor dos namourados’ en kleurrijke klederdracht. Andere kunstvormen in Minho zijn filigrein, handgemaakte juwelen of de bloemkunst, ‘palmito’ genaamd.

De fadokunst wordt vooral beoefend in de fadohuizen in Lissabon en omgeving. Ook tijdens processies in dorpjes wordt de fado uitbundig gespeeld. Een andere bekende kunstvorm is de dichterskunst met de meest bekende Portugese dichter Fernando Pessoa. Portugese kunst uit de oudheid kan je best bekijken in het Museu Nacional de Arte Antiga in Lissabon. Daar vind je bijvoorbeeld de Indo-Portugese Cortador, luxe kabinetten gemaakt van teak en ebbenhout. Bron achtergrondfoto: saiko3p/Shutterstock.com

Kunstzinnige Reistips

Zichtbaar

Wachtwoord vergeten?

Close