icoon Architectuur Architectuur

Architecturaal Portugal

Architectuur in Portugal

Architectuur in Portugal

De architectuur in Portugal weerspiegelt de verschillende historische periodes die het land heeft meegemaakt. Buiten de prehistorie met o.a. rotstekeningen is er de Romaanse kunst die men terugvindt in Conimbriga, Evora, en Troia bij Setubal. Veel kathedralen zijn gebouwd door Franse architecten bvb Coimbra, Lissabon, Evora, Porto en Braga. Ook de flamboyante gotiek is aanwezig zoals bvb het klooster van Batalha. Portugal heeft ook veel burchten en forten gebouwd om zich te beschermen en te verdedigen tegen o.a. de Spanjaarden en de Moren. Uiteraard vindt men ook nog talrijke bouwwerken die verwijzen naar de Moorse invloed o.a. te Sintra. Verder kent Portugal ook de authentieke Manuelstijl (vernoemd naar Koning Manuel I) , deze weerspiegelt macht en rijkdom als gevolg van de ontdekkingsreizen , het geeft de passie voor de zee en de koloniën weer en is gekenmerkt door sterke originaliteit. Ten slotte kent Portugal ook bouwwerken in de weelderige barocco-stijl o.a. de Palacio Nacional van Mafra. De hedendaagse bouwkunst is strak en eenvoudig doch erg imposant bvb de brug over de Tejo richting zuid Portugal de Ponte Vasco da Gama (17 km lang). De minimalistische architectuur is ook ontwikkeld in Portugal en dan vooral in Lissabon en omgeving.

Uniek in Portugal zijn de Azulejo’s, schilderingen op tegeltjes van gelakt aardewerk reeds sinds de 15e eeuw, en deze kunstvorm wordt vandaag nog altijd beoefend ..Je ontdekt de Azulejo ’s op elke straathoek, in parken , stations, in kerken en particuliere woningen . Het is ergens een kunstvorm die integraal deel uitmaakt van de Portugese architectuur.

Tot slot vormen de calçado Portuguesa, stoepen voorzien van mozaïek met kleine witte en grijze steenblokjes, een weerspiegeling van de Portugese creativiteit en zin voor fijne architecturale afwerking.

Architecturale Reistips

Zichtbaar

Wachtwoord vergeten?

Close