Regio's in Portugal

Verken de karaktervolle regio's in Portugal met zijn mooie landschappen: van kliffen, wijngaarden, tot subtropisch klimaat op de eilanden!

Noord Portugal

De Dourovallei

De Dourovallei - Dreamstime.com

Portugals groenste regio bevat de provincies Minho en Douro. Porto is de hoofdstad van de provincie Porto, een historische stad, langs de Douro. Het Noorden is vrij bergachtig. De rivier Douro, wat gouden rivier betekent, domineert het landschap met diepe valleien en duizenden wijngaarden en leidt naar Porto, de thuishaven van de porto-drank. Te Noordoosten van Porto ligt Tras-os-Montes, een afgelegen gebied met spectaculaire bergketens. De regionale hoofdstad van de provincie Minho is Bragança, een middeleeuws stadje; ook Vila Real is een belangrijk gebied met scherpe rotskammen. In deze omgeving vindt men ook huizen uit graniet en leisteen. In het Noorden van Portugal zijn er naast de wijngaarden langs de Douro ook gebieden waar Eucalyptusbomen, olijf- en sinaasappelbomen groeien. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het PARQUE NACIONAL DA PENEDA-GERES, meer dan 700 m2 ongerepte natuur met vele diersoorten waaronder wolven arenden.

Midden Portugal

het strand van Nazaré

het strand van Nazaré - Liesbeth Blommaert

Dit gebied bevat de Beira-Provincies, Estremadura en Ribatejo (boven de rivier Tejo = Taag). Het Noorden van de Beiras wordt gedomineerd door de bergen van Serra da Estrela. Ook de historische universiteitsstad Coimbra ligt in deze provincie. Deze regio is gekend voor zijn ambachten zoals het stadje Castelo Branco die gekend is voor zijn borduurkunst en authentieke sjaals.Daarnaast kent Midden-Portugal enkele pittoreske stadjes een bezoekje waard voor de reizigers geïnteresseerd in historie en architectuur.Zoals het middeleeuws stadje Óbidos of bekijk de historische monumenten en architectonische stijlen in de stadjes Batalha, Alcobaça, en Tomar. In Estremadura en Ribatejo liggen prachtige stranden zoals Nazaré en Peniche. Ook het kuststadje Aveiro is de moeite met zijn gekende lange maritieme geschiedenis en kleurrijke ‘moliceiro’-boten die de lagune bevaren. Ook het wereldberoemde bedevaartsoord Fatima ligt in deze regio. De Portugese stierenvechten vind je in Santarém en Vila Dexira.

Lissabon en de Kust

Lissabon

Lissabon - Dreamstime

De Portugese hoofdstad ligt aan de monding van de Tejo (de Taag), en vlak bij de Atlantische Oceaan. Het historische hart bestaat uit een benedenstad (Baixa) aan de Taag en de heuvels eromheen. De Baixa is het kloppende hart van Lissabon, het is een drukke handelswijk en erg druk met o.a. toeristen, zeelieden. De wijken Alfama en Bairo Alto langs de heuvels zijn erg authentiek, kleurrijk en toegankelijk. Lissabon is sinds de gloriedagen van het ontdekkingstijdperk een belangrijk handelscentrum en havenstad. Aan de kust, ten Westen van Lissabon bevinden zich een aantal unieke badplaatsen en stranden bvb Cascais of Estoril, deze steden waren eeuwen geleden de luxe vakantieoorden van de rijken. Vandaag heerst er een leuke vakantiesfeer. In Ericeira kan je goed leren surfen, echter de mooiste stranden liggen aan de andere kant van de Taag, namelijk aan de kust van Caparica. Dit lange strand loopt van de Costa da Caparica tot de heuvels van de Serra da Arrábida. Deze zijn de meest beschutte stranden van de gehele Westkust. Meer ten Zuiden van Lissabon bevindt zich Sétubal gekend om dolfijnen te spotten en dus ideaal voor gezinnen met kinderen. Ten Noorden van Lissabon vind je het Palácio da Mafra, een paleis in het stadje Mafra met een prachtige bibliotheek in rococostijl. In de heuvels en rond de bossen bevindt zich het historische en mysterieuze dorp Sintra. Deze regio heeft dus voor elke reiziger wat wils.

Alentejo

Typisch landschap in Alentejo

Typisch landschap in Alentejo - Dreamstime

Alentejo,de grootste regio in Portugal, is gelegen ten zuiden van de Tejo rivier en dus ook ten zuiden van Lissabon. Het bevat de provincies Portalagre, Evora en Beja en is één van de dunste bevolkte regio’s die gekenmerkt wordt door grote open landschappen. Alentejo, waarvan de benaming ‘voorbij de Tejo, voorbij de Taag’ betekent in het Portugees, bestrijkt 1/3 van het Portugese vaste land. De streek is bekend om haar uitgestrekte, zonovergoten landschappen van wijngaarden en olijfbomen. Bovendien is de streek bekend van de unieke kurkbomen, 70 % van alle kurk in Europa komt van hier. Het is ook de graanschuur en dus sterk agrarisch. Op de weilanden grazen schapen en de zwarte varkens (‘Porco Preto’). Verder kan men middeleeuwse dorpjes ontdekken zoals Elvas, Marvao en de regionale hoofdstad Evora. Alentejo heeft ook prachtige zandstranden zoals bij Vila Nova de Milfontes. Alentejo is echt zalige rust en ongerepte natuur, het landschap doet denken aan Toscane.

Algarve

Typisch Kuststadje in de Algarve

Typisch Kuststadje in de Algarve - Dreamstime

De Algarve, van het Arabische El Gharb, wat het Westen van Andalusië betekent; is de meest zuidelijke provincie van Portugal. Met meer dan 200 km kust is het er het hele jaar aangenaam warm door de warme zee – en luchtstromen vanuit het nabije Noord-Afrika en gestuwd door de Atlantische Oceaan. Het is een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Adembenemende, authentieke kust met prachtige baaien, rotsen die uit de zee rijzen die prachtige stranden omranden. Belangrijke plaatsen Faro, Tavira, Lagos, Portimão en Albufeira. In de Algarve wordt er katoen, rijst en rietsuiker geteeld. In de boomgaarden vindt men Johannesbrood, vijgen, amandel en sinaasappels. De huizen zijn er stralend wit en worden gekleurd door prachtige bloemen zoals camelia’s en oleanders.

De Eilanden: Madeira en de Azoren

Porta Da Cruz, Madeira

Porta Da Cruz, Madeira - Dreamstime

Madeira wordt beschreven als een echt groen paradijs, wegens zijn grote verscheidenheid aan flora en tuinen. Madeira is ook bekend van de Madeira wijn of ook genaamd Madera wijn die in België vooral in gerechten wordt gebruikt. Nabij Madeira is het minder gekende eiland Porto Santo gelegen met zijn prachtige zandstranden en waar het ‘Casa de Colombo’ zich bevindt. Deze twee eilanden liggen op 600 km voor de kust van Afrika. Ze kennen een subtropische plantengroei en hoge bergen. Het klimaat is mild en vochtig wat prachtige bloemen natuurlijk laat bloeien. Funchal is de hoofdstad van Madeira en is ook beroemd vanwege de bloemenmarkten en de hoge Jacarandabomen. Madeira en Porto Santo zijn populaire vakantiebestemmingen, overdag is er een gelijkmatige temperatuur van rond de 20 ° C, het is er aangenaam vertoeven. De andere gekende eilandengroep zijn de Azoren, een grote archipel met 9 vulkanische eilanden in het midden van de Atlantische oceaan. De Azoren zijn 1300 km van het Portugese vaste land en 3700 km van de Verenigde Staten gelegen. De eilanden liggen verspreid over 650 km. Santa Maria en Sao Miguel zijn de grootste eilanden. In de wateren rond de Azoren kan men walvissen en dolfijnen spotten.

Zichtbaar

Wachtwoord vergeten?

Close